Voor je cavia’s gaat aanschaffen is het raadzaam om eerst na te gaan of een cavia echt wel bij je past, en of je je nieuwe cavia’s genoeg kan bieden. 

 Een cavia is een rustig huisdier, dat wel van een knuffel op zijn tijd houdt. Cavia’s zijn groepsdieren, dus samen met een caviavriendje of -vriendinnetje vinden ze het wel het fijnst. Afhankelijk van het ras hebben ze meer of minder vachtverzorging nodig.

  

Wat heb je nodig?

Voor twee cavia’s heb je niet zo heel veel nodig. Om te beginnen zullen ze ergens in moeten wonen, een kooi van minimaal 1m bij 50cm volstaat voor 2 cavia’s. Daarin moet in ieder geval bodembedekking, hooi, een voerbakje met brokjes en een waterflesje, en eventueel een schuilhuisje.

 

Welke cavia is voor mij geschikt?

In principe hebben alle cavia’s dezelfde verzorging nodig: de hele dag schoon drinkwater, een keer per dag een bakje brokjes, een keer per dag groenvoer (dit mag ook vaker), de hele dag door hooi en minimaal eens per week een schoon hok.

Langharige cavia’s vragen ook wat vachtverzorging. Zolang ze niet naar de show gaan, knippen de meeste mensen ze lekker kort, met een ‘boblijntje’ op tafellengte. Eens per week borstelen is dan ook voldoende om ze klitvrij te houden. Ook een skinny (naaktcavia met toefje haar op de neus en poten) heeft wat meer verzorging nodig. Deze moet regelmatig gewassen worden en ingevet om de huid mooi elastisch te houden. Een baldwin (volledige naaktcavia) heeft in tegenstelling tot de skinny een heel gevoelige, dunne huid en heeft een permanente warmtebron nodig (lamp, hittematje) en raden we niet aan voor beginners.

Het beste kies je cavia’s, die je mooi vindt en die qua karakter bij jou passen.

 

Waar koop ik mijn cavia’s?

Een cavia koop je het beste bij een cavia-opvang of hobbyfokker van cavia’s. Waarom niet bij de dierenwinkel? In de dierenwinkel zitten veelal cavia’s, die bij broodfokkers vandaan komen, welke niet altijd even zorgvuldig met hun dieren omgaan. Dit kan betekenen dat je misschien wel een ziek of zwak diertje koopt. Opvangen en hobbyfokkers kunnen je bovendien veel meer vertellen over het karakter, en fokkers kennen de voorouders zodat ze zo gezond mogelijk kunnen fokken.

.

 

Hoe verzorg ik mijn cavia’s?

Cavia’s hebben dagelijks verzorging nodig: meerdere keren per dag even kijken of ze nog hooi hebben en of het water nog voldoende en nog schoon is. Een keer per dag een goed caviavoer, waar voldoende vitamine C aan is toegevoegd. En een of twee keer per dag wat groenvoer. Daarnaast hebben ze een of twee keer per week een schone bodembedekking nodig.

Een langharige cavia moet geregeld worden gecontroleerd op klitten en af en toe geborsteld en geknipt worden. Een badje is ook aan te raden. Een skinny heeft ook geregeld een bad nodig en huidverzorging.

Verder is het verstandig altijd een spaarpotje apart te hebben staan voor eventuele dierenartskosten