Vaststellen geslacht

Het vaststellen van het geslacht bij een cavia is bij volwassen cavia’s niet zo moeilijk, als je eenmaal weet waarop je moet letten: over het algemeen hebben de beren redelijk duidelijke ballen en een piemeltje. Moeilijkheid: ze kunnen die ballen wel intrekken, en het piemeltje is meestal pas zichtbaar als je deze zelf wat naar buiten duwt. Soms hebben zeugjes ook een wat verdikt geslachtsdeel (vooral pal na de geboorte en later als ze hun vruchtbare periode hebben) waardoor het een beetje op een naar binnen getrokken piemeltje kan lijken.

Hoe jonger de cavia, hoe moeilijker de geslachtsbepaling is. Je kan het al meteen na de geboorte zien, maar het vergt soms nogal wat oefening.

 

Wanneer we het geslacht gaan bepalen moeten we natuurlijk eerst weten hoe het geslacht te herkennen is. Daarom laten wij u hieronder wat foto’s zien ter voorbeeld:

 

 

Het geslacht van het zeugje heeft een Y-vorm en het beertje een i-vorm. De geslachtsopening van de zeug lijkt wel uit een geheel te bestaan, in die Y-vorm. De beer lijkt duidelijker 2 ‘gaten’ te hebben, de anus die het streepje van de I vormt, dan weer eens stukje gewone huid, en dan het piemeltje dat het puntje op de i vormt. Echter is het over het algemeen niet zo eenvoudig dat je een cavia omdraait en het geslacht meteen goed kunt bepalen. Zoals je hierboven ziet lijkt het dan vooral bij baby’s nog heel erg op elkaar. Om het beter te zien moet je het geslachtsorgaan wat spreiden. Op deze manier heb je namelijk veel beter zicht op het geslachtsorgaan en zal je veel duidelijk een Y of i herkennen. Bovendien druk je op deze manier vaak de balletjes van de beren wat meer naar buiten.

 

 

Je ziet, dit maakt het al veel duidelijker. Nog duidelijker kan het worden door te controleren of de bovenkant van de Y of het puntje van I naar buiten gedrukt kan worden: als je dan enkel vochtig/roder slijmvlies ziet spreiden, heb je een zeug, komt er een piemeltje naar buiten, dan heb je een beer.

 


 

Gedrag en bijzonderheden

Aan de hand van het gedrag kun je nooit zeker weten of je cavia een beer of zeug is. Over het algemeen zijn beren wat knuffeliger en maken meer geluiden ‘’prrrrrrt’’ waarbij ze hun kont heen en weer schudden. Twee beren die boos zijn klappertanden waarbij ze om elkaar heen draaien. Toch kunnen ook zeugen, hoewel minder vaak, dat gedrag vertonen.

 

Beren zijn over het algemeen groter dan zeugen. Nog een leuk weetje, bij cavia’s hebben niet alleen zeugen twee tepels. Ook beren hebben twee tepels.