Cavia's en hitte
23-08-2016  16:47

 

Cavia’s kunnen beter tegen kou dan hitte. Toch hoeft hitte geen grote gevaren op te leveren als je een paar voorzorgsmaatregelen neemt.

Uit de zon, in de schaduw!


Dit lijkt zo ontzettend logisch, maar is wel de nummer-één-tip om oververhitting te voorkomen. Binnenkooien weg zetten van het raam, buitenrennen voorzien van overkapping, schaduwdoek of zet er desnoods gewoon een tafeltje in. GEEN doeken over de héle kooi of ren hangen, want als je alles afsluit is er ook geen ventilatie meer en wordt het snikheet onder de doeken. Gebruik je een schaduwdoek of hang je doeken over een deel van de kooi, neem dan witte of lichtgekleurde doeken. Die weerkaatsen de hitte, zwart en donker neemt de hitte juist op. 
Let op!!! Een grote instinker is het denken ‘mijn cavia’s hebben huisjes, dus er is schaduw’. Een laag huisje is weliswaar een plek waar ze uit de zon kunnen gaan zitten, maar kan ook héél benauwd worden. Zie huisjes daarom niet als schaduwplek, tenzij ze aan minimaal twee kanten volledig open zijn en/of een behoorlijk hoog dak hebben. Haal kleine, lage, plastic, dichte en anderszins benauwde huisjes liever even uit je hok of ren tijdens de heetste dagen. Een laag in rang staande cavia kan er misschien in gejaagd worden door een dominante en als prooidier kunnen ze hun gevoel van veiligheid (geborgen zitten) laten prevaleren boven de noodzaak om een meer geventileerde ruimte op te zoeken.

Koelelementen


Heel bekend zijn de Ice Pods. Deze speciale dierenkoelelementen zijn prettig door hun vorm: de platte schijven nodigen uit om erop te gaan liggen en ze passen in dezelfde hoezen als Snuggle Safes. Bovendien zijn ze ongevaarlijk als eraan geknaagd wordt (in tegenstelling tot ‘gewone’ koelelementen). Zorg dat je, als je Ice Pods gebruikt, altijd twee keer zoveel in huis hebt als je nodig hebt in je hokken: één in het hok, één in de vriezer, en dan maar omwisselen. Let op: NOOIT direct uit de vriezer open en bloot bij je cavia’s leggen. Vrieswonden kunnen net zo heftig zijn als brandwonden! Gebruik hoesjes en haal die er pas af als je je blote hand rustig een minuut (of meer) op de Ice Pod kan laten liggen zonder dat het pijnlijk is. 
Geen Ice Pods in huis? Er zijn andere methodes. Stoeptegels en bakstenen kunnen ook in de koelkast of vriezer en dan het hok in. Door de aardewerken samenstelling hoef je de gekoelde tegels of bakstenen ook niet van een hoesje te voorzien, hieraan kunnen dieren geen vriesbrandwonden oplopen. Marmeren tegels zijn nóg beter: die voelen van zichzelf altijd al koeler aan, zelfs als ze niet vooraf gekoeld worden. Het mag wel natuurlijk. Doe marmer liever niet in de vriezer, in de koelkast is echter geen probleem. 
Tip: als je bij een bouwhandel uitlegt waarvoor je ze wil gebruiken, kan je soms voor een habbekrats of zelfs gratis beschadigde stukken marmer overnemen. Echt marmer is duur en zo wordt het betaalbaar. Let wel op dat er geen scherpe randjes aan zitten. 
Vaak wordt ook aangeraden om petflessen (GEEN glazen flessen!) te bewaren, te vullen met water (niet helemaal vol) en in te vriezen (ze zetten een beetje uit bij het invriezen, vandaar niet helemaal vol). Ik heb dat wel eens geprobeerd maar ben er geen fan van. De caafjes kunnen er tegenaan maar niet erop liggen, terwijl ze in mijn ervaring met Ice Pods juist graag erop liggen. Bovendien kunnen ze eraan knagen. Maar als de hitte je overvalt is het wel een optie, want bij veel mensen zijn altijd wel plastic flessen in huis. Niet vergeten: ook hier moet je voor bedekking/hoesje zorgen tot de eerste vrieskou eruit is.

Activiteit verminderen


Zorg ervoor dat de diertjes zo weinig mogelijk hoeven te bewegen, als dat niet per se nodig is. Maak, als je een grotere ren of kooi hebt, liefst meerdere plekken waar drinken, voer, hooi en schaduw aanwezig is. Zorg, als dat kan, voor niet te veel drukte rondom het verblijf zodat de dieren niet steeds schrikken en wegschieten. En als je berige zeugen hebt, zet ze als het kan even apart in een andere ruimte, want dat zet altijd een heel verblijf inclusief alle omringende berenhokken in rep en roer ;-)

Vocht is noodzaak! 

Cavia’s moeten op hete dagen echt genoeg vocht binnen krijgen. Zet genoeg drinkbakken neer, hang genoeg drinkflessen op. Extra verwennerij: ijsklontjes in de blender tot crushed ice verkleinen en dit neerzetten. De ministukjes ijs smelten snel genoeg zodat ze er geen last van hebben als ze het in de bek nemen en het is een heerlijke verkoeling. 
Geef royaal groenvoer (eventueel kan je vooraf flink wat in de koelkast leggen zodat je het koud kan geven) zodat ze ook nog extra vocht binnen krijgen, en verdeel dat groen over de kooi zodat elke cavia ongestoord kan eten in plaats van dat ze samen op één plek nog moeite moeten doen om hun portie te pakken te krijgen. Kies voor groente en fruit met veel vocht, zoals komkommer, courgette, sla, witlof, tomaat, meloen, banaan. 
Heb je een slechte drinker? Sommige cavia’s zijn echt dol op een scheutje Roosvicee door het water! Niet voor dagelijks gebruik, maar voor af en toe kan dat geen kwaad (en geeft zelfs wat extra vitamine C) en het verleidt ze tot meer vochtinname.

Maar.... over water gesproken.... 


Wat cavia’s dus NIET willen, is zwemmen! Er circuleren af en toe filmpjes van zwemmende cavia’s op met name social media, maar echt: het overgrote merendeel van de cavia’s zwemt alleen maar om zo snel mogelijk de kant op te zoeken. Ze kunnen in paniek raken en de hartslag neemt dan flink toe, eenmaal uit het water raken de dieren alleen maar sneller in oververhitting door het verwerken van deze stress. 
Uiteraard kan je best proberen om een bakje of badje neer te zetten met een bodempje water, waar ze door kunnen lopen, of je kan natte handdoeken neerleggen waar ze over kunnen lopen of op kunnen liggen. Sommigen maken er nog gebruik van ook, maar dan is het uit vrije keuze en blijven de pootjes aan de vloer, wat een boel stress voorkomt. 
Bij een buitenren met bestrating kan je ook nog de bestrating nat maken. 
Ik wil hierbij nog wel een aantekening maken: natte handdoeken, natte bestrating, een bakje: doe dit alleen in de buitenlucht en als je het binnen of in een schuur doet alleen bij genoeg ventilatie. Als het vocht niet weg kan en het vochtgehalte in de lucht toeneemt wordt het benauwder en bereik je uiteindelijk het tegendeel.

Laatste tips:

  •  
    Vervoer cavia’s liever niet op te hete dagen als het ook verzet kan worden. Misschien kan het nieuwe baasje ook een paar dagen later diens cavia ophalen. En is een show echt belangrijker dan je cavia’s gezond houden, als je je dieren niet gekoeld kan vervoeren? Een auto met goede airco is wel een optie (mits rijden ZONDER pauzeren, want dan werkt de airco niet) maar de stress van een vervoer en de kleine huisvesting tijdens vervoer maakt hitte minder dragelijk.
  • Hou bij langharige cavia’s die niet geshowd hoeven worden de vachten gewoon lekker kort. Wat maakt het uit dat je Mari van de Ven niet bent, het hoeft niet mooi te zijn, praktisch gaat voor. 
  • Een ventilator is lekker, maar koelt niet af, het zet alleen de lucht in beweging. Een briesje voelen is wél prettig en maakt hitte wat dragelijker dus je hoeft het ook zeker niet te laten. 
  • Als je je cavia’s binnen houdt, kan het voor je cavia’s én voor jezelf de moeite waard zijn om ‘s morgens de wekker extra vroeg te zetten. Laat voor zonsopgang eens het huis goed doorwaaien, deuren en ramen tegen elkaar open. In deze hele vroege uurtjes is de lucht nog koel en kan er veel hitte je huis verlaten. Daarna doe je deuren en ramen dicht, gordijnen en rolluiken dicht, en die laat je door de dag heen zo veel mogelijk dicht. Zo blijft het in huis het koelst. Pas als je voelt dat het buiten weer frisser is dan binnen kan je de boel weer open zetten. 
    Beetje moe als je zo vroeg opgestaan bent? In een tropenrooster is een siësta op de heetste uren van de dag toegestaan ;-)

Volg ons op Facebook
01-02-2016  22:25

Volg de activiteiten van de Cavia Academie ook op Facebook (klik op de foto).

Volg de Cavia Academie op Facebook

Zien we jullie 4 oktober ook?
30-09-2015  08:05

Dierendag Helmond Komend weekend staat Dierendag Helmond voor de deur. Een heel weekend komen cavia liefhebbers bij elkaar. De Cavia Academie bouwt haar dorp op zondag 4 oktober op. Kom je gezellig langs?

De Cavia Academie raadt dit boek aan
30-09-2015  08:02

En nee, dat zeggen we niet zomaar ongezien: we hebben delen van de inhoud namelijk al mogen inzien en zelfs aanwijzingen mogen geven ter optimalisatie, dus we weten nu al dat we hier achter staan.

In november komt De Gelukkige Cavia uit.

Cavia Academie adopteert 2 cavia's
30-09-2015  07:56

De Cavia Academie heeft 2 wilde cavia's geadopteerd bij het Kleindierpark.

Twee dagen terug lieten we op de facebook pagina nog weten dat we op zoek zijn naar sponsoren en donateurs, dat zijn we uiteraard nog steeds want er is nog een groot gat voor ons nieuwe project te vullen maar de eerste hulp is inmiddels binnen!

Naast nieuwe donateurs heeft De Cavia Academie twee van onze zes wilde cavia's geadopteerd. De Cavia Academie promoot onder meer dat cavia's niet alleen gehouden moeten worden en omdat de wijze van het houden van de Wilde Cavia's in Kleindierpark aansluit bij wat De Cavia Academie wil uitdragen heeft men besloten om twee van de wilde cavia's te adopteren.

Lees hier het hele artikel